Pear Cranberry Clafoutis / Körtés Áfonyás Clafoutis

Posted by on 2/06/2009


Magyar verzió lejjebb!

Well, I don't know about you, but I always need to come up with little tricks, to make winter or what is left from it bearable. One of such tricks is planning our Easter getaway. It has become a tradition that we go somewhere nice during the week leading up to Easter, somewhere warm, so that regardless of what the crazy weather is like in eastern Europe we can reacharge with a bit of sunshine. This year it is going to be Portugal. Again. :) We first went to Madeira two years ago to celebrate New Year's Eve, and we immediately fell in love with the country and the people. So much so that last year, same Easter holiday story, we went back to the mainland, and spent 10 lovely days there visiting all the major cities. This time however, we decided to combine the two, Lisbon and Madeira. It will be nice to revisit places we have been to, see friends, and eat some great food.

But anyways, this post is not really about Portugal, rather about my longing for spring, especially in this ugly grey weather we have had lately... in times like this it is so easy to catch a bug, like I did last weekend. Thank God, and the excessive amount of vitamin C, the whole thing was not longer than three days, still, by the end of it, I felt I deserve a bit of indulge. I started looking for something that could be good for this, that's how I came across this recipe in the latest issue of Delicious and I felt I had to make it immediately. Well, I have to say it took about 15 minutes for the two of us to eat it up all, if your family is bigger, I suggest you double or tripple the portion :)

Pear Cranberry Clafoutis

Ingredients

3 eggs
2 egg yolks
75 g sugar
30 g flour
225 ml milk
1/2 tsp vanilla extract
60 g dried cranberries
2 tbsp port or similar sweet wine or liqueur
2 pears
1 tsp butter for greasing
2 tbsp flaked akmonds (I had non so, I used reguar ones, but chopped them lengthways)

In a large bowl beat all the eggs, yolks and sugar until pale and thick. Carefuly fold in the flour, a pinch of salt, then the milk and vanilla. Chill for about half an hour.

In the meantime, put the cranberries in a small bowl, pour the ligueur over them and let them soak for 30 minutes, then drain, reserving the liqueur.

Preheat the oven to 180 C/360 F. Peel the pears, quarter them lengthways and core them. Grease a 18*26 cm shallow baking dish with butter, arrange the pears in it and scatter with most of the drained cranberries.

Give the batter a good stir and pour it over the fruit, scatter with the almonds and bake for 20-25 minutes. Top should be golden, but the inside should remain soft like a just set custard. Remove from the oven, let it stand for a couple of minutes, scatter with the remaining cranberries, pour over the reserved liqueur and serve it warm.

___________________________________________________________________


Huh, hát ez az év is elég keményen kezdődött, rámszakadtak olyan munkák, amiről a mai napig nem értem, milyen okból kifolyólag kötöttek ki az én asztalomon. Példának okáért ezt a bejegyzést öt napja írom. Egyhuzamban. Nem lesz ez így jó. Plusz még mindig tél van, és ezt különösen rosszul viselem, pláne ezt a szürke nyúlós fajtát. Múlt hétvégén beteg is voltam, igaz csak három napig, ilyen lúzer is csak én lehetek, hogy egy szétdolgozott hét után a szabadnapjaimon pizsiben fújom az orrom

De. Jó hír. Újfent megyünk Portugáliába, és ez most már hivatalos:) Először két éve voltunk Madeirán 10 napot, majd tavaly húsvétkor egy újabb 10 napos túra alkalmával beautóztuk majdnem az egész szárazföldi részt. Most újfent Liszabon és Madeira jön. Aki még nem járt erre, annak mindenképpen ajánlom. Pihenni, kikapcsolódni, kultúrával feltöltődni csodálatos hely, Nem a Spanyol- vagy Olaszországban megszokott hangzavaros, rohanó őrületet kapja az ember, hanem egy lassú megfontolt kicsit melankólikus világba csöppen. (Néha úgy érzem, mintha itthon lennék:)) Madeira meg igazi túrázóhely, égigérő csipkés hegyekkel, amelyet sűrűn fed a buja szubtrópusi növényzet, és tényleg még aszemétdombon is papgájvirág nyílik. Aki tengerparton szeretné a hasát süttetni a napon és jókat strandolni, annak viszont tipikusan nem ez a hely való. Az menjen inkább Gran Canariára:)

Na de most kanyarodjunk vissz a a recepthez. A clafoutis tipikusan inkább kora nyári édesség, amikor a cseresznyének szezonja van, mert klasszikusan ezzel a gyümöéccsel készítik a franciák. De azért a körte áfonya combó sem rossz, pláne ha pici alkoholt is csempészünk bele. Lábadozó influenzásoknak remek lehet, engem is ez hozott helyre egy nap alatt szerintem. Ez, meg a C vitamin :)

Körtés Áfonyás Clafoutis

Hozzávalók

3 tojás
2 tojássárgája
75 g cukor
30 g liszt
225 ml tej
1/2 tk vanilia kivonat
60 g szárított tőzegáfonya. (ennek hiányában szárított cseresznye vagy meggy)
2 ek Portói, Madeira, Tokaji aszú, vagy valami hasonlóan édes szirupos desszertbor.
2 körte
kevés vaj a tál kikenéséhez
2 ek szeletelt mandula

Egy nagy tálban a tojásokat és a cukrot habosra keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a lisztet egy csipet sót a vaniliát és a tejet, simára keverjük és egy fél órát állni hagyjuk.

Ezalatt az áfonyát kis álba tesszük és nyakon öntjük a borral, majd ezt is pihentetjük fél órát. Ezután leszűrjük, és a megmaradt bort is félretesszük

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, Meghámozzuk a körtéket, negyedeljük őket, majd kivájjuk a magházukat.

Kivajazunk egy kb 18*26 cm-es lapos sütőtálat, elhelyezzük benne a körtéket, beleszórjük az áfonya nagy részét. Felkeverjük a tojásos masszát és óvatosan a gyümölcsökre öntjük. Megszórjuk a mandulával és 20-25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje szép aranybarna, de a közepe krémszerűen lágy.

A sütőből kivéve pár percet pihentetjük, majd rászórjuk a maradék áfonyát és rálocsoljuk a visszamardt bort. Melegen tálaljuk.

5 Comments

Sylvia írta...

Tippelhetek? Delicious? :)

CookingStar írta...

Jaja,:) az angol verzióban belinkeltem, a magyarban nem, mert gondoltam nem mindenki olyan balga mint én, hogy ennyi pénzt fizessen egy újságért amennyiért itthon vesztegetik :)))

Karen Brown Letarte írta...

Hi! Your clafouti looks delicious! I wish more people here in the US would make clafouti, it is such a wonderful, comforting dessert.

Cheers!
-Karen

nana írta...

van még rajtad kívül olyan balga.. ;)

Doctor Pepper írta...

portugál fronton teljes mértékben osztom a véleményed... az egyik legjobb utazásélményeim közé tartozik.. és nem is a táj miatt, mert az nem mindig tökéletes, de az emberek, meg a hangulat.. az egyedülálló..
azt elárulod, hogy hogyhogy ilyen sűrűn jártok oda? dp

Related Posts with Thumbnails

web track

search / keresés