Rustic Sicilian Bread in half an hour! - Rusztikus Szicíliai Kenyér fél órán belül!

Posted by on 1/07/2009

Magyar verzió lejjebb!

I first made this bread this summer, but quite honestly it is much better in colder season like now, as it does not function as bread as we usually use it, i. e. you can't really make sandwiches out of it. It rather looks like a giant partly soft, cartly crispy cracker with herbs on it. I found it excellent with warm heartly soups as a side, that's why I thought it was better in winter.

Another great advantage that it is ready in about 30-40 minutes only! So, ideal for busy dinners or quick lunches too :)

Ingredients

250g white bread flour
1 tsp dried yeast
1 tbsp olive oil, plus extra for drizzling 200 ml sparkling water
finely chopped rosemary and salt, for sprinklng

Heat oven to 220C / 390 F. Mix together the flour, yeast and 1 tsp salt. Add the olive oil, then pour in the water gradually, so that it makes a soft dough. Knead it on a lightly floured surface for about 5 minutes until it has a strong, bouncy and silky feel to it.

Cut the dough into 8 pieces, then roll out into rough rounds about 16-17 cm in diameter. Cover a baking sheet with GOOD QUALITY! parchment paper otherwise they will stick to either the sheet or the paper :) and lay the breads on it and let them sit for 5-10 minutes, then scatter with rosemary, salt and pepper and drizzle with olive oil. Bake for 8-10 mins until puffy and golden. ___________________________________________________________________________________

Nagy kedvenc lett nálunk ez a kenyér, bár nem tudom tényleg igazi szicíliai-e :) Szendvicset készíteni viszont elég nehéz belőle, mert nem olyan puha, mintha mondjuk pita lenne, a keksznél viszont ropogósabb, pláne ott ahol vékonyabbra sikerül nyújtanunk. Szóval ez egy ilyen köztes állapot :) Leginkább levesek mellé szoktuk enni, és ilyenkor télen az ember gyereke több levest eszik mint általában :) Meg egy nagy tányér leves sok sok zöldséggel meg két ilyen kenyérkével igazán laktató tud lenni, de talán mégsem egy kalóriabomba.

És az igazán jó hír, hogy jó bő fél órán belül megvan, így gyors vacsora vagy ebéd mellé is beillik. Nekem az egész kenyérsütéssel ugyanis az szokott lenni a bajom, hogy napokkal korábban ki kell találnom, hogy kenyeret akarok, ha öregtésztás, kovászos, vagy éppen dagaztás nélkülit szeretnék. Na és Zozó kéremszépen nem így működik :) Ennél a receptnél viszont az a legnagyobb gondom általában, hogy nincs itthon buborékos víz, mert mi ala naturelle szeretjük:) De ez legyen a legnagyobb gond:)

Hozzávalók 8 darabhoz

250 gr fehér kenyér liszt (BL-80)
1 tsk szárított élesztő
1 ek oliva olaj, illetve később igény szerint e kenyérre
200 ml szénsavas víz
apróra vágott rozmaring, őrölt bors és só

A sütőt előmelegítjük 200 C-ra. Egy tálban összekeverjük a lisztet egy teáskanál sóval és az élesztővel, majd szép fokozatosan hozzáadjuk a buborékos vizet, hogy puha, picit ragacsos tésztát kapjunk. egy enyhén lisztezett felületen dagasszuk kb 5 percig, amíg ruganyos selymes tésztát nem kapunk.

vágjuk a tésztát 8 egyenlő részre és lapítsuk ki őket 16-17 cm átmérőjű lepénykékké. A tepsit béleljük ki valami jobb fajta sütőpapírral (én egyszer nagyon megszívtam valami vacak márkával, leragadt minden, és nincs annál rosszabb, mikor a sütőpapírt kell hámozgatni a kenyér aljáról. A szilikonos változat nekem nagyon bevált, de az alufix márkájú is nagyon jó) Helyezzük rá a kenyérkéket és hagyjuk pihenni 5 percet. szórjuk meg a tetejét rozmaringgal, sóval borssal, és csurgassunk rá igény szerint kis olivaolajat.

A sütőben 8-10 perc alatt sülnek meg, kicsit pufik és aranybarnák lesznek.

8 Comments

Pomme Pomme írta...

(Részben) teljes kiőrlésű liszttel nem próbáltad véletlenül? Vagy kénytlen vagyok én kísérletezni? :)

Millie írta...

http://pakosztos.blogspot.com/2008/05/pane-siciliano.html

Pomme Pomme írta...

Hű, jól néz ki, amit ajánlottál, Pákosztos, de ez nem a félórás kenyérke kategória. De tudom, ha saját kenyeret akarok, dolgozzak meg vele. :)

CookingStar írta...

Pomme Pomme: Biztos működik teljes kiörlésűvel is, de szerintem 1. tegyél bele rendes lisztből is, és nyújtás után egy picit tivább hagyd pihenni, hogy jobban "megkelhessen" a tapasztalatom azt mutatja, h a teljes kiörlésünek ilyenhez több idő kell..

Millie: Nagyon szép a kenyered... úgy látszik sziciliában is többféle van :P

Zozó

chriesi írta...

Juj ez tök fincsi lehet!

Vesta írta...

Nézd meg lécci
http://vesta007.blogspot.com/2009/01/mit-olvastam-2008-ban.html

trinity írta...

A fotó is és a kenyérke is szuper!

Ha akad egy perced, akkor légyszi nézz be hozzám is, van egy apró meglepi számodra!
Köszi!

Éva írta...

Jó napot kivánok, Toronto, Canadábol! Hogy ha szeret sutni kenyeret, probálja meg eszt a reczeptet (elnézest kérek, de Magyar nem az első nyelvem!).
http://kitcheninspirations.wordpress.com/2009/01/18/ok-i-lied-this-is-the-best-ever-no-knead-bread-recipe/

Related Posts with Thumbnails

web track

search / keresés