Monthly Mingle 28: The world of Spice Cookies

Posted by on 1/05/2009

This is the first time I have participated in the Monthly Mingle blog event but definitely not the last one. The host, Meeta, the writer of one my favourite blogs: What's For Lunch Honey. I like her stuff because of the fabolous flavoures she sports on the blog, not to mention the photos, she shoots like a pro. I often drool over them for ideas or inspiration, either for cooking or photos.
 
The topic this month is spicy cookies, and Meeta suggested that bloggers should come up with something traditional. I was thinking hard for days, as I wanted to post something Hungarian, but apart from paprika and garlic, we don't use that many spices, especially not in cakes. But then I remembered these honey cookies. I had problems giving a name to them, as in direct transaltion from Hungarian they would be "kisses with honey" which would have been poetic indeed, but could have put off a couple of people :D As for how traditional they are, I am not sure. I know similar cakes and cookies exist all over the world which are popular around Christmas, such as the American ginger bread or the German Elisenlebkuchen. All of these have a lot of different spices that can differ from region to region. When I was looking for "the real Hungarian one" I found at least a hundred different recipes, but three things seemed to be common: the use of honey, cinnamon and cloves. The recipies differ as to what purpuse the cookies are there for. If they are for eating there are softer versions, but traditionally they were also used to decorate the Christmas tree for which harder and more "durable" versions are desired. The one I chose is pretty low maintenance as there is nood need to roll out the pastry or the cut out figures from it. The result is somewhere between soft and hard, but the good news is that it stores perfectly, even for a couple of weeks in an airtight box, and it also gets softer as time passes. It is a good idea to make several batches before Christmas, even weeks ahead and they will be just perfect for the Holy Night.
 
Ingredients for 60 cookies

15 dkg honey
6 dkg sugar
6 dkg butter
1 tsp cinnamon
1 tsp ground cloves
25 dkg flour
8 dkg ground walnuts
7 g baking soda (don't use baking powder for this recipe, soda is better)
2 tbsp rum
1 egg yolk
walnut, almont or raisin for decoration
 

Put sugar honey and butter in a pot and heat it until sugar dissolves completely. In a large bowl mix flour, spices, baking soda and walnut. Pour in the honey-butter mixture the slightly beaten egg yolk and rum, and start mixing it. It is easier to do it with your hands. Once the dough comes together, wrap it in foil and put it in the fridge for a night or two.  

When you are ready to bake it, preheat the oven for 170 C / 340 F. with your hands form little balls from the dough, half the size of a walnut and place them on a non sticky baking sheet (or use parchment paper) press half a walnut, an almond or raisin on top of each and put them in the oven for 10-12 minutes, but not longer as they get burnt easily.
 
______________________________________________________________
 
Szóval mézeskalács, vagy mifene. Valami jó puszedli receptet kerestem, aztán ezt találtam. Nem igazán puszedlis lett a végeredmény, de egészen finom, úgy kellett a párom kezére csapni rendületlenül, különben nem maradt voln a fotóhoz semmi. Apropó fotó. Sokan írták kommentekben hogy szóljak pár szót a soft boxról, amit kaptam. Ígérem meglesz, csak előbb még utána akarok járni, hogy az égő lötyögése a foglalatban csak az enyémnél gázos, vagy ez mindegyiknél így van, mert silány terméket nem akarok reklámozni. A fény minőségére amúgy nincs panaszom, a legutóbbi 3 felvétel is vele készült, este, amúgy teljes sötétségben, csak néha kimozdul az égő, és ilyenkor percekig babrálom, és szentségelek, hogy úgy maradjon.
 
Mégegy dolog, tessék szavazni új sablon / design kérdéskörben, ha már nagy nehezen beügyeskedtem oda jobbra azt a kérdőivet. Na mostanra ennyi, jöjjön a recept, holnap egy szicilian kenyér receptje jön, nálunk nagy kedvenc :)
 
Hozzávalók kb 60 sütihez
 
15 dkg méz
6 dkg cukor
6 dkg vaj
1 tk fehéj
1 tk őrölt szegfűszeg
25 dkg liszt
8 dkg darált dió
7 gr szódabikarbóna (állítólag mézes dolgokhoz a sütőpor nem olyan jó, az okát nem tudom, de a fél család vegyész majd érdeklődöm)
2 ek rum
1 tojás sárgája
díszítéshez fél dió, mandula, esetleg mazsola 
 
A mézet a vajat és a cukrot egy lábosban addig melegítjük amíg a cukor teljesen felolvad. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd összekeverjük a mézes vajas egyveleggel a rummal ls az enyhén felvert tojássárgájával. Legegyszerűbb kézzel összedolgozni. Ha összeállt a tészta fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe egy éjszakára, de két három napot is állhat, állítólag jót tesz neki.
 
A sütőt melegítsük elő 170 C fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és a masszából kézzel formázzunk kis golyókat, kb akkorákat mint egy dió fele. díszítésként nyomjunk bele egy fél diót, mandulát, esetleg mazsolát, és süssük 10-12 percig, de óvatosan, mert a vége fele a széle könnyen megéghet kicsit.
 
(Ha szeretjük cukormázzal, akkor a tojásfehérjét sem kell kidobni, keverjük simára porcukorral - de ne habosra - és egy ecset segítségével kenjük be a már elkészült sütiket. Én nem csináltam, tudjátok, fogyókúra :DD)

7 Comments

Fűszeres Eszter írta...

Gyönyörű lett a blogod! :-)

fakanal írta...

Csak egy kérdés: nem lehetne, hogy a posztok magyarul jelenjenek meg elsőként, utána angolul? Gondolom, több magyar olvas, mint külföldi, talán nem én vagyok az egyetlen, akit ez a forma zavar. Éva

Meeta K írta...

love the design!! and love the cookies even more - thanks for entry and all the wonderful words. hugs!

CookingStar írta...

Eszter: Köszi :))

Éva: Hááát, nagy dilemmában voltam ezzel kapcsolatban, ez most egy újévi koncepció, miszerint nyitni a nagyvilág felé, és pusztán demográfiai adatokat figyelembe véve remélhetőleg nemsokára lesz annyi külföldi olvasóm, mint magyar. :)
A másik dolog, hogy ha egy külföldi véletlenül idetéved, nem biztos, hogy lejjeb görget, hátha talál valamit angolul is, a tapasztalat azt mutatta, még azt sem nagyon találják sokszor hol kell kommentezni. Ti meg, akik már ismertek, Úgyis tudjátok hogy ha picit lejjebb mentek ott van minden magyarul is. :))))) Remélem ez így nem gond..

Üdv, Zozó

fakanal írta...

Ha egy átlagos intelligenciával rendelkező külföldi kétnyelvű címet lát, talán van annyi esze, hogy lejjebb görgessen. Akinek meg nincs, az úgyse fogja tudni megfőzni a receptjeidet:D Nekem végül is mindegy, csak jeleztem ezt a kissé visszatetsző jelenséget.

Cherie írta...

Beautiful blog. Simple, clear design, great photos and instructions. You DID make the right decision by posting the english version first. We should all agree that it's a new day, a new world and we should all be more open, try to adjust and ignore the (ever so present) obstacles.
Your cookies look delicious. Keep up the good work!
Cheers
Cherie

gine írta...

"Kisses of honey" is a very cute name :-). These look delicious!

Related Posts with Thumbnails

web track

search / keresés