Orange flavoured cupcake with prunes and chocolate - Aszalt szilvás, narancsos, csokis cupcake

Posted by on 1/02/2009

A new year usually starts with resolutions, and this year is no exception at all. On the other hand, I don't really feel like sharing them with you folks now, at least not yet. The best thing about resolutions is that you can break them, but the ones I've made should not be like that. (Yeah right, who am I kidding here?:)) Well, anyways, this year I am going to try harder to get through with what I have planned, and if I fail to do so, at least nobody knows about it. Clever, right?:) But as a first step, new year, fresh start blah blah blah I completely redesigned my blog. I know I did it right before Xmas too, but two days later I hated the whole thing. But this time, I really like what I see. I know it is completely different from what the site looked like, and there are many other (probably also taurian) people like me who don't like changes, so let me know what you think. (You'd better like it, as I spent more than a day fidgeting around with html codes and widgets, all of which was like Greek to me:))

Moving on to food. I know now that the holidays are over, most of us need to focus on going on a diet to get our pre-hols waistline back. Well, it is true, but also, a lot of people including myself need to get rid of some surplus food that we stacked up like maniacs at he beginning of the season. Two typical examples for me are chocolate and dried fruit, both being significant ingredients as well as things to nibble on around the holidays. This cupcake is an excellent way to do this, and the result is fantastic, moist and full of flavours. And if our diet is really that strict, we can still treat our colleagues and friends with some of these little cakes. Let them have guilt over breaking THEIR new year resolutions :) Bearing all this in mind this recipe is my entry in the 6th round of Art You Eat - Holiday Cupcakes.

Ingredients

250g butter
250g sugar
250g all purpose flour
4 eggs
1 dl buttermilk or yoghurt
2 tsp baking powder
100g of chocolate cut into small pieces (or chocolate chips)
100g of prunes (dried plums) cut into small pieces
zest of 1 orange
2 tbs orange blossom water (optional, but gives great scent to the cakes)

Preheat the oven to 170 C / 350 F. With the exception of the prunes and chocolate mix all the ingredients in a big bowl, and beat it with an alectric whisk until smooth. Stir in the prunes and chocolate. Place paper cases into the muffin tins and spoon the batter into them. Bake them for 20 minutes, then remove tins from the oven and let them cool.

____________________________________________________________________

Így újév elteltével mindenki szorgosan teszi a fogadalmakat egyiket a másik után, és ez alól én sem vagyok kivétel. Ha valaki visszaolvasgat picit, tavaly itt is közzétettem párat. A fogadalmakban viszont az a legjobb, hogy meg lehet szegni őket, teszem én is bőszen, mióta világ a világ, vagy legalábbis mióta elértem azt az értelmi szintet, hogy fogadalmak és hasonló balga dolgok foglalkoztassanak így újév táján. Viszont a fogadalomszegés egyfajta bukás is valahol, és az ember nem szivesen lát nézőközönséget ilyen és ehhez hasonlatos balszerencsés történésekhez, így idén a fogadalmaim idén bizony titokban maradnak :)

Új év, új kezdet, megújult hát a blog is picit. Illetve nagyon. :) Tudom, volt valami hasonló karácsony előtt is, de két nap múlva hánytam a végeredménytől, csak időm nem volt szórakozni vele. Hát most rászántam másfél napot, de szerintem megérte. Legalábbis nekem tetszik amit látok, remélem ezzel nem maradok egyedül. Készítettem egy kis szavazást is arról, hogy kinek hogy tetszik az új design, kérlek nyílvánítsatok véleményt.

Na, és most cupcake. Ilyenkor az ünnepek elmúltával, többen kezdenek lázas fogyókúrába, mert ha a tükör néha hazudik is, a mérleg sohasem. Hát, ez a recept erre teljesen alkalmatlan. :) Remek viszont azoknak, akik hozzám hasonlóan szeretnének megszabadulni a karácsony előtt felhalmozott aszalt gyümölcs és csokoládé muníciótól. Már csak azért is, mert amíg ezek ádáz módon ott lapulnak a szekrényben fogyókúrázni sem lehet ugyebár, hiszen mindannyian úgy vagyunk ezzel mint Oscar Wild aki remekül ellenáll mindennek, kivéve a kísértést. Na és ugyebár több táblányi keserű csoki mi a manó, ha nem kísértés? Így hát sütésre fel, legalább lesz mivel kinálgatni a szabadságról visszatért kollégákat, akik garantáltan nem fognak tudni ellnállni. Aztán ezek után fájjon az ő fejük a kilók, meg az újévi fogadalmak miatt :)

Hozzávalók

250g vaj
250g cukor
250g finomliszt
4 tojás
1 dl író vagy joghurt
2 tk sütőpor
100g apróra vágott keserű csoki
100g aszalt szilva apróra vágva
1 narancs reszelt héja
2 ek narancsvirág víz (elhagyható, de isteni illatot és aromát ad a sütinek)

Melegítsük elő a sütőt 170 C-ra és tegyünk a muffinformákba kis kapszlikat. A csoki és a szilva kivételével az összes hozzávalót keverjük össze egy nagy tálban, és robotgéppel keverjük simára. Forgassuk bele a csoki és szilva darabokat, majd süssük 20 percig.

One Comment

jennifaye írta...

Got the link to your blog from the Foodie Blogroll. You have excellent food pictures. Love the Sicilian bread and muffin pics :)

Related Posts with Thumbnails

web track

search / keresés

Betöltés...