VKF XVII/2 - Könnyű nyári saláták - Summer Salads

Posted by on 7/20/2008

I got hooked on shrimps, which again is because of another food blog event when the topic was seafood. That was when I first discovered a fishmonger that deals in fresh seafood, and it is also very near to my flat. If I can, I try to use only fresh shrimps as their taste and texture are incomparable to frozen ones. This salad is a really nice and fresh one, with a pinch of Asian character. I am not sure if they eat Frisee lettuce in Asia, though :)

Pink Grapefruit and Avocado Salad with Shrimps

Ingredients

2 slices of rustic bread torn into big chunks
3 tbsp olive oil
2 large pink grapefruits
1 avocado
1/2 Frisee lettuces
200 g shrimp
1 tbsp soy sauce
1 tbsp lemon juice 1 tsp tamarind sauce1 tsp brown sugar

Mix the soy sauce, lemon juice and 1 tbsp of olive oil in a bowl, put in the cleaned shrimps and marinade them for 10 minutes. In a pan roast them for 2 minutes on both sides then set aside to cool.
Heat oven to 220C and put the bread chunks onto a baking sheet. Drizzle with 2 tsp of the oil, rub in with your hands, then bake for 10 mins until golden and crisp.
While they bake, cut the peel away from the grapefruit, then cut out the segments.

Peel, stone and slice the avocados and separate the leaves of the lettuce. Add to the grapefruit along with the shrimps. Whisk the tamarind with the sugar and a little water and in a small pan bring it to boil until thickens a bit. Once the croutons are ready, cool for a few mins, then toss with the rest of the salad. Put onto plates and drizzle with the tamarind dressing to serve.

____________________________________________________________________


Avocádós Garnélás Grapefruit Saláta
Hozzávalók
2 szelet rusztikus kenyér nagyobb kockákra vágva
3 ek oliva olaj
2 pink grapefruit 1 avocado
1/2 Frisee saláta 200 g garnéla 1 ek szójaszósz1 ek citromlé
1 ek tamarind paszta1 ek barna cukor

Keverjük össze a szójaszószt egy evőkanál olajjal és a citromlével, tegyük bele a rákokat és pácoljuk 10 percig, majd forró serpenyőben oldalanként 2 percig süssük őket készre, majd hagyjuk kihűlni.

200 fokra előmelegített sütőbe tegyük a kenyérkockákat amiket meglocsoltunk az megmaradt olivaolajjal és 10 perc alatt pirítsuk őket aranybarnára. Hámozzuk meg és fillézzük ki a grapefruitokat, a salátá vágjuk fel kisebb darabokra, az avokádót hámozzuk, a magját vegyük ki, és vágjuk fel kisebb szeletekre.

Egy kis serpenyőben keverjük össze a tamarindpasztát a cukorral és egy kevés vízzel, és forraljuk fel, amig kicsit besűrüsödik. Keverjük össze az összes salátahozzávalót és csöpögtessük rá a tamarindos dresszinget.

7 Comments

Lilahangya írta...

Ez fantasztikusan nez ki, gondolom izre is fenseges volt!

miniMálna írta...

cookingstar, kreatív blogger díjat szeretnék átnyújtani neked virtuálisan!

bodza írta...

Szia! Látom, hogy minimálna már megelőzött, de azért nézz be hozzám is:
http://bodzablog.freeblog.hu/archives/2008/07/27/Meglepetes/
További sok sikert :)

VKOrsi írta...

no, látom lemaradtam itt mint a borravaló
http://vkorsi.blogspot.com/2008/08/hinyptls.html
kukkants be :D

endivia írta...

Úgy látom minimálna megelőzött... de én is átnyújtanék egy kreatív blogger díjat :)

endivia írta...

Huh, nagy a forgalom :)

Garden of Eden írta...

Szia^^. Igen, mi eszik Frisee saláta Ázsia-ban. haha. Nagyon jó blog!

Related Posts with Thumbnails

web track

search / keresés