Ez itt nem risotto - Portugál csirkés rizs

Posted by on 5/19/2008

Ma sztrájk volt. Ami több okból sem olyan rossz dolog azért, főleg ha figyelembe vesszük, hogy dolgozni sem mentem ez okból kifolyólag. :) Volt időm hát szép ráérősen sétálgatni a csarnokban, csak a sok turistát meg a félméteres objektívjeiket kellett kerülgetni, vásárló ugyanis nem nagyon volt. Kaptam csicsókát, friss málnát egészen baráti áron, a spárga is egész olcsó már, és az ázsia boltból meg hazacipeltem egy nagy zacskó tápióka gyöngyöt és jó Mrs. Lipton módjára pudingot csinálok belőle hamarosan. Medvehagyma függőknek ez úton üzenem, hogy legalább négy helyen láttam még, többek között az ázsiában is tonnaszám felhalmozva, szóval ha valakin már jelentkeznek az elvonási tünetek, uzsgyi, a csarnokban még van bőven. :)
Mire hazaértem jó késő volt már, így valami egyszeű késői ebéd korai vacsi félét kellett összeeszkábáni, így született meg ez a Portugál fogás. Igazándiból valószinűleg bárhonnan máshonnan is származhatna semmi extrán különleges nincs benne, de egy Portugál szakácskönyvből származik, így biztosan autentikus. A tengeri herkenytűs rizsétel mindenféleképpen, azt több helyen is láttunk kint, olyasmi volt mint a risotto ala pescatore Sziciliában (nyami:)) Érdekes hogy minden mediterrán népnek megvan a maga rizses egytálétele, az olaszoknál ugye a risotto, Spanyoléknál a paella, a Portugáloknál ez, a Görögöket nem tudom, valaki küldhetne valami jó receptet:)
Az eredeti receptben nincs bor, de szerintem fehérborral ételt elrontani nem lehet (talán a tejbegrízen kívül) így ebbe is currant egy kevés, és senki nem bánkódott emiatt. Ha valaki szereti petrezselyem helyett tehet bele korianderzöldet is, nekem az kevésbé fekszik.

Hozzávalók

500 g csirkemellfilé felkockázva
200 g füstölt húsos szalonna apró kockákra vágva
2 ek olivaolaj
1 hagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma összezúzva
1 piros kaliforniai paprika magháztalanítva és kockákra vágva
345 g hosszúszemű rizs
8 dl húsleves
1,5 dl fehérbor
115 g olivabogyó (recept szerint fekete, de én a zöldet preferálom)
75 g frissen aprított petrezselyem (ezzel kérem nem viccelünk, a szárított tényleg csak konfettinek jó)
só és bors

1. A húst enyhén sózzuk, és pár percig állni hagyjuk, Ezalatt összevágható az összes többi zöldség. Egy nagy serpenyőben felforrósitjuk az olajat és beletesszük a csirkét és a szalonnát és jól átpirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a paprikát és pár percig együtt pároljuk.

2. Beleöntjük a rizst, jól elkeverjük, majd jöhet a bor és a húsleves. Felforraljuk, majd takarékra tesszük és 15-20 perc alatt készre főzzük, amíg a rizs meg nem puhul. Ha a levét idő előtt elfőné, pótoljuk húslevessel, vagy vízzel.

3. Ha megfőtt, belekeverjük az olivát és a petrezselymet, sózzuk ha kell, és ízlés szerint borsozzuk. A portugálok ehhez még esznek kenyeret is, de szerintem az azért már talán túlzás, pláne, hogy a fürdőszobaszezon dörömböl az ablakon :)

2 Comments

Névtelen írta...

Néhány ötlet a görög rizses ételekhez:

http://kopiaste.blogspot.com/search/label/RICE

http://mamastaverna.com/category/ricegrains/

http://medcookingalaska.blogspot.com/search/label/rice

http://greekfood.about.com/od/ricesidedishes/Greek_Recipes_for_Rice_Side_Dishes.htm

Névtelen írta...

..... talán ez is használható lesz:

http://organicallycooked.blogspot.com/search/label/RICE

Related Posts with Thumbnails

web track

search / keresés