Posted by on 3/09/2008


Újra itt, újra elhavazva, újra indiai :) Történt márpedig hogy anyukám ötven éves lett:) (Illetve még nem csak jövő héten, de ilyenkor rendszeresen összevonjuk a szülinapját a nemzetközi Zoltán/nő-nappal aztán egyben letudva az egész ) Tudom nem illik ilyen számadatokat így publikusan kiírni ország-világ előtt, pedig ilyenkor mindig mindenki elképed milyen fiatal anyukám van nekem:) És tényleg:) A családunkban mindenki fiatal:) Főleg a 17 éves öcsém... :)

Anyways... Szóval kitaláltam, hogy ez alkalomból én főzök, mert mindenki régóta vernyákolt, hogy ha már blogolok itten a nagyvilágba, igazán vihetnék néha kóstolót. Anyukám a főzést tekintve amúgy a hagyományos konyhát szereti, így ilyenkor mindig kap valami kis újdonságot. (A pestóval egyszer pl. jól befürüdtem :( ) Így esett a választás egy kis indiaira. Voltaképpen olyan ez mint egy jó kis magyaros pörkölt, csak éppen a fűszerek mások, mint ahogy azt itt már egyszer kifejtettem. A menű többi része egy kis szintén curry-s vöröslencseleves, valamint egy kis almás fahéjas clafoutis volt. A csirke fő izét a tandori masala nevű fűszerkeverék adja, amit a legtöbb nagyobb áruházban a fűszerpolcokon ma már meg lehet találni. Legtöbbször amúgy arra használják, hogy a joghurttal elkevert fűszerrel marináljanak csirkét, és azt egy speciális tandor nevezetű edényben lassan megsüssék-párolják. Nekem tandorom nem lévén maradt a chicken tikka, ami rém egyszerű, és baromi kevés gond van vele, miközben fő. A munka dandárja a hús és a hagyma felvágása, valamint a gyömbér meg a fokhagyma megpucolása. Innentől gyakorlatilag csak néha néha kevergetünk rajta egyet, és kész is az isteni vacsora.


Hozzávalók (4 személyre)


60 dkg csirke mell- vagy combfilé
5 dkg vaj
2 ek olivaolaj
6-8 gerezd fokhagyma
5 centis gyömbérdarab
1 vöröshagyma
2 dob natur joghurt
3 tk tandori masala fűszerkeverék
1 tk garam masala
1 tk kurkuma
1 tk curry
1 hámozott paradicsom konzerv

1. A húst falatnyi darabokra vágom, sózom és összekeverem az egyik doboz joghurttal. A megpucolt fokhagymát és gyömbért az olivaolajjal együtt robotgépben pépesítem, a vöröshagymát apró kockákra vágom.
2. A vajat egy nagyobb lábasban felhevítem, hozzáadom a hagymát, üvegesedésig párolom, majd jöhet a fokhagymás gyömbérpép is. Ezzel párat kavarok rajta, majd hozzáadom a fűszereket és pár másodpercig piritom, hogy jól kijöjjenek az ízek és a színek, majd hozzáöntök egy fél pohár vizet.
3. Beleteszem a joghurttal elkevert húst és tovább pirítom egy két percig, majd hozzáöntöm a másik doboz joghurtot a paradicsom konzervet és kb. 3 deci vizet. felforralom, majd takarék lángon főzöm kb fél órát amig jól besűrűsödik, és a hús is megpuhul és átveszi a fűszerek ízét. Rízzsel tálalom.

2 Comments

VKOrsi írta...

Boldog születésnapot a kedves Mamának! (aki annyi idős, mint az enyém :))

Indiait még sosem főztem, de ez a recept elég egyszerűnek tűnik, be is másolom a kipróbálandók közé!

CookingStar írta...

vkorsi!

Köszönöm anyu nevében:)

Tényleg baromi egyszerű:) Már csak egy jó chapati vagy naan receptet kell hpzzá szerezni mert azért kis fokhagymas vajjal meglocsolt kenyérkével az igazi:D

Related Posts with Thumbnails

web track

search / keresés