Ázsia őrület - Japán Miso leves

Posted by on 3/29/2008


Hullámokban törnek rám a különböző hülyébbnél hülyébb gasztro szokások. Most éppen ázsia mánia van. :) Volt idő hogy egyfolytában risottót csináltam, volt hogy indiait, az olaszmániám persze constans, és mostanában rámtört a távol-kelet:) Az egyetlen gond a Japán konyhával hogy a hozzávalók elég speciálisak, és nem is könnyen helyettesíthetők. Mondjuk ha valaki dogmatikus olasz rajongó, mint pl. Dolce Vita, helyettesíteni ott sem nagyon lehet, csak a parmezán és a prosciutto kicsit szélesebb körben ismert már itthon, mint a wakame (szárított hínár) De ha valaki fogékony a távolabbi kultúrák ízei iránt mindenképpen érdemes kisérletezni a Japánnal, mert egyrészt rettentő egészséges, másrészt borzasztó egyszerű, és így töredékébe kerül az éttermi áraknak, amik igen csak el vannak szállva itthon. (A sushit egyelőre még én is rendelem, de már beszereztem majdnem mindent hozzá, az az érzésem nem sokára postolok pár makit :))

A leveshez való udon vagy udong tészta amúgy egy rettentő jó dolog. Sajnos az enyém most csak Sanghai-i, ami vékonyabb olyan mint egy keskenyre sikerült tagliatelle, csak az állaga más, de vannak változatok, ahol a tészta átmérője jó dudni, rá lehet harapni, az állaga is rágós kicsit, egyszóval isteni. És semmi hókuszpókusz nincs benne, búzalisztből készül, valahol receptet is találtam már hozzá, nemsokára jön ő is szerintem.

A hozzávalók listája amúgy elég változatos lehet, az egyetlen ami nélkülözhetetlen, az a miso krém, ami gyakorlatilag szójabab-paszta, elég érdekes alapanyag, kicsit édeskés füstöt íze van, szerintem szószokhoz is remekül lehet vele kísérletezni. Az Ázsia boltban a hűtő pultnál kapható a pénztár előtt, különböző színekben létezik, minél sötétebb annál erősebb az íze. Dashi granulátomot nem kaptam, ami gyakorlatilag száritott hal és alga porítva, helyette volt benne szárított tonhalpor, kellemes füstölt hal ízt ad a levesnek, olyasmi mint ami a sprotni-nak van.
A fent említett wakame pedig ízzel és további zöldséggel gazdagítja a levest, kis zacskóban lehet kapni, olyan mint a szárított teafű, vízbe téve kiterül és féltenyérnyi hínárdarabok lesznek belőle, íze semleges, kicsit sós, és állaga kellemes rágós.

Hozzávalók:

40 dkg csirkemell, vékony csíkokra vágva
30 dkg udontészta
10 dkg csíkokkra vágott tofu
1 liter csirkehúsleves
6 db szárított shitake gomba
6 dkg világos misokrém
2 tk dashigranulátum
1 ek wakame pehely, vagy más tengeri moszat
egy fél csomag ferdén felszeletelt újhagyma
1. A gombákat forrásban lévő vízzel leöntjük, 20 perc után kinyomkodjuk belőle a nedvességet, a fás szárát levágjuk, és a megmaradt kalapokat vékonyan felszeleteljük. Egy nagy fazékban felforralunk 2 l vizet beletesszük a tésztát és 1-2 percig főzzük, vagy amíg meg nem puhul. Ha kész aleöntjük róla a vizet, leöblítjük hideg vízzel és félretesszük. (én hideg vízben tartottam amíg a leves kész nem lett, így nem ragadt össze, de szétázni sem ázott szét)
2. A csirkelevest a wokba öntjük, felforraljuk, majd takarék lángon csendesen főni hagyjuk. Beletesszük a csirkét és 2-3 perc alatt megfőzzük. Hozzáadjuk a gombát és még 2 percig főzzük. Belekeverjük a misokrémet, a dashit és a wakamét, jól összeverjük, hogy a misó feloldódjon, de ekkor már nem forraljuk fel.
3. Óvatosan belekeverjük a levesbe a tofut, a tésztát tányérokba szedjük, rámerjük a forró levest és megszórjuk kevés újhagymával

9 Comments

starfokker írta...

hé, tök jó lett a kép. :) hol vetted a hátsó porcelánokat?

ha érdekel, olvasd el a bűvös szakácson a japán konyháról szóló írásokat (ha még nem tetted)

Kati írta...

Szia,

nem kell félni az otthoni sushi gyártástól, mert nagyon egyszerű! Viszont majd figyelj arra, hogy a rizst ténlyeg nagyon sokáig kell áztatni és sokszor átmosni, mert ha ezt a műveletet nem lustálkodja el az ember, akkor az meglátszik az eredményen is! ;)Amúgy nálam már több mint egy éve tart az ásziai konyha őrület, egyszerűen, nem lehet megunni...:)Alig várom a sushi postodat!
Kata

merci írta...

Kedves Cookingstar! Szeretném felhívni szíves figyelmed arra, hogy kaptál tőlem egy kördést a tavaszra vonatkozóan :)
http://receptfuzet.blogspot.com/

CookingStar írta...

Starfokker!

A porcelánok az ikeából vannak, ma is voltunk, sikerült beszerezni még egy-két jó dolgot, meg végre megvan a rég áhított kontaktrgrillem, öntöttvasból, azt hiszem, többet nem kell mennem konditerembe, elég lesz ezt emelgetni :)

Kati!

Köszönöm a bíztatást, nagyon várom már az első sushi probálkozásom... várakozásom egyetlen oka, hogy az egyik korei diákom megígérte, hogy tart nekünk egy kis minitanfolyamot, úgy talán mégiscsak könnyebb :)

Merci, Köszönöm a kérdést, hamarosan postolódik is valami:)

huppancs írta...

Szia cookingstar,

Jövő héten megcsinálom! nagyon igazinak tűnik:)
ezentúl hű olvasód leszek:P

VKOrsi írta...

Gyönörűek a képek! Mindig tágra nyílt szemekkel nézem az ilyen szép blogokat!
Be fogok még kukkantani!

CookingStar írta...

Huppancs!

Köszi, és hajrá!
Tényleg nagyon egyszerű:)))

Vkorsi!

Köszönöm, örülök, hogy tetszik, akkor már van miért bohóckodni vele:)

Üdv, Zozó

starfokker írta...

kössz a infót:) megyek ikejába:)

huppancs írta...

alapanyag beszerzési körút kell még, de köszi:)

bizony a fotók mesések..nekem sose lesz ilyen vagy este készülnek, vagy szürkületkor, és egy mini nikon4100gyel azért tudjuk hol a határ:)..de ezek itt:)

Related Posts with Thumbnails

web track

search / keresés