VKF XIII/2 - Füstöltsajtos kukoricapalacsinták lilahagymával

Posted by on 2/24/2008


Két régi kedvencem házasságából született ez a mostani szerzet, mindkettő Stahl és mindkettő külön-külön is nagyon jó köret, de így egyben ütősebbek :) Az egyik a füstölt sajtos kukoricapüré, ami a krumplipüré egy sokkal ízletesebb kiváltója lehet, egyetlen hibája, hogy túl híg, villával nehézkes enni. A másik a kis blinik-re hajazó kukoricapalcsinta amire kis kakukkfüves karamellizált lilahagymát pötyögtet az ember, ami ötletnek kiváló, de nem elég karakteres. Együtt viszont remek párost alkotnak, mely akár köretként akár egy könnyű vacsoraként szerintem mindenképp megállja a helyét.
Hozzávalók
A palacsintához
1 dob. 40 dkg-ás kukoricakonzerv
3 gerezd fokhagyma
3 tojás
1/2 dl tej
10 dkg reszelt füstölt sajt. (mondjuk Karaván)
5 dkg finomliszt
5 dkg kukoricaliszt
1 tk sütőpor
bors
olivaolaj
A karamellizált lilahagymához
2 nagyobb fej lilahagyma
1 ek olivaolaj
1 ek vaj
friss kakukkfű

1. A hagymát megtisztítjuk és vékonyan felkarikázzuk. Egy kis serpenyőben összeolvasztjuk az olajat és a vajat és beletesszük a hagymát és a kaukkfüvet. Kis lángon előbb 5 percig fedővel, majd fedő nélkül még 10 pecig piritjuk.
2. Eközben egy turmixgépbe tesszük a lecsöpögtetett kukoricakonzerv tartalmát, a fokhagymát apróra vágva, a reszelt sajtot, tejet és a három tojás sárgáját, majd szépen pépesítjük az egészet.
3. A tojások fehérjét kis sóval kemény habbá verjük, és a liszteket egy kis tálban összekeverjük a sóval, borssal és a sütőporral.
4. Óvatosan összeforgatjuk a kukoricás masszát a lisztes keverékkel és a tojáshabbal egy-egy kanállal adagolva felváltva mindkettőből.
5. Ha a tészta összeállt, kevés olajat melegítünk egy nagyobb serpenyőben. Nem kell, hogy túl forró legyen, mert akkor megég a palacsinta és a belseje meg félig nyers marad. Kis adagokban kanállal halmokat teszünk a serpenyőbe kicsit el is lapítgatjuk őket, majd két perc elteltével megfordítjuk, és a másik felüket is kb. két percig sütjük.
6. Az elkészült palacsintákat a lilahagymával, egy kanál tejföllel, és esetleg további friss!! kakukkfűvel tálaljuk.

5 Comments

Gourmandula írta...

űűű, ezt nézve kezdek visszabarátkozni a kukoricához...:)

CookingStar írta...

Gourmandula!

Welcome back:) Ennyi dél-Amerika utan nekem is a fülemen jönne ki:) csak szép óvatosan:)

Amúgy meg szerintem megéri :)

Zozó

Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek írta...

Ez igen! Simán megenném vasárnap reggelire.

fakanal írta...

Zozó, nálunk ma este debütál a le(g)pényke, majd beszámolok:)

CookingStar írta...

Huh:)

Izgulok, majd írjál, kiváncsi vagyok :)))))))

Zozó

Related Posts with Thumbnails

web track

search / keresés