Újra itt - Burgonyás Focaccia Paradicsommal

Posted by on 2/11/2008




Hű maradtam ígéretemhez, és tényleg eltűntem. Időm még most sincs, és a határidőimmel is ugyanúgy csehül állok, de úgy gondoltam nem lehet ennyi időre az olvasókat input nélkül hagyni, így hát íme újra itt. A hétvégén főztem pár dolgot, cserébe most a konyha van romokban, és ez a romhelyzet csak nőttön nő. Ilyenkor irigylem azokat akiknek kicsi a konyhájuk, mert kis konyhában kicsi a kupleráj. Nálam 15 négyzetméternyi. :(

Hetek óta szemezgettem ezzel a foccacia recepttel, de csak mostanra jutottam el oda, hogy meg is csináljam. Nem tudom az olaszok csinálnak-e krumplival ilyesmi tésztát, ha nem, ki kéne próbálniuk. Nekünk nagyon bejött, még kihűlnie sem volt ideje, máris elfogyott. Érdemes hagyni nyugodtan megkelni, mert nagyon finom, puha és lukacsos lesz.

Az eredeti recept innen származik, ezért lesznek a hozzávalók csészével megadva, amúgy nyugodtan mehet érzésre a dolog, a lényeg hogy egy kicsit lágyabb, ragadósabb tésztát kapjunk.

Hozzávalók

2 db kisebb krumpli

2 csésze liszt, esetleg később egy kicsivel több
1 tk szárított élesztő
1 csipet só

2 tk só

2/3 csésze kézmeleg víz

3 ek extra szűz olivaolaj

15 dkg koktélparadicsom keresztben kettévágva

morzsolt oregánó

durvább szemű só a szóráshoz


1. Egy lábosban, sós vízben feltesszük főzni a krumplit, és amíg megfő felfuttatjuk az élesztőt. Ehhez a meleg vízben elkeverjük a cukrot és ha felolvadt hozzaáöntjük az élesztőhöz. Jól elkeverjük, hogy az élesztő teljesen feloldódjon, majd a tetejére kis lisztet szórunk. Nagymamám mindig azt mondta, ez azért kell, hogy az élesztőnek legyen miben "megkapszkodnia". Mire a krumpli megfő az élesztő is felfut szép habosra.

2. A megfőtt krumplit meghámozzuk és villával összetörjük. Az élesztős keveréket a liszthez keverjük, majd hozzáadjuk a sót és az összetört krumplit is. Ha sikerült elkeverni, hozzáadunk 2 ek olivaolajat és elkezdjük dagasztani (én ezt robotgéppel tettem) majd ha a tészta összeállt egy kis labdává, letakarva egy óráig kelesztjük. (dagasztás közben adjunk hozzá egy kis lisztet, ha túl ragacsos lenne)



3. Egy kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral teljesen, majd az egy óra elteltével beletesszük, a megkelt és kicsit meggyömöszkölt tésztát. Széthúzzuk, hogy kitöltse a formát, majd belenyomkjuk a félbevágott paradicsomokat, megszórjuk a durva szemű sóval és oregánóval, valamint rácsurgatjuk a maradék olivaolajat. Ismét hagyjuk kelni egy órácskát (vagy éppen kettőt :) ) majd 220 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt szép pirosra sütjük.

4. A sütőből kivéve 20 percig hagyjuk pihenni, majd kivesszük a formából és rácsra téve hűtjük tovább. Már ha van türelmünk kivárni, nálunk tényleg még melegen elfogyott.

Jó étvágyat!

15 Comments

kicsivu írta...

Hát ez nagyon jól hangzik! De a kis konyha, kis kupi tézissel vitatkoznék! :))

gabojsza írta...

csatlakozok Kicsivúhoz, mindkét tézisben: szuper jól néz ki és kis konyha = még nagyobb kupi:-)))

CookingStar írta...

:)))

Persze persze értem én, hogy ha kicsi a konyha akkor az ember sokkal jobban meg van lőve, ha nincs rend, de komolyan, a nagy konyhában a puszta mennyiség az ami elrettent a rendrakástól..:) Az ember egyszerűen bele sem kezd, tudván, hogy sose lesz vége. :)

nana írta...

jól néz ki a focacciád, én is régóta szeretnék készíteni - paradicsomosat :D, és a kis konyha tézist én is erősíteném, az enyém feleakkora, mint a tiéd, de sztem elég egy kisebb pult, egy mosogató (mosatlanokkal teli), és az embernek elmegy az életkedve..

CookingStar írta...

Na akkor tessék ugyanezt elképzelni egy 9 méteres pulton, ahol jelenleg akkora hely nincs, hogy egy vajaskenyeret megkenjek:) pedig még mosogatógépem is van, szal nincs mentségem, de jó látni, hogy nem csak én szenvedek

Grenadine írta...

nyugi, mindenki szenved!! :)

starfokker írta...

hú ez milyen jól néz ki!:D ezt asszem meg kell sütnöm.

cukroskata írta...

csatlakozom Kicsivuhoz. Tapasztalatból mondom, hogy a kiskonyhában a kis kupi is nagy kupi. :-)

Dalit írta...

Pedig igenis igazat mond. Én két helyen főzök, egy nagy konyhában, meg egy kicsiben is. A kicsiben egyszerűen muszáj elpakolnom, hogy hozzá tudjak állni egy leveshez. A nagyban arréblököm, és csak nő csak nő, aztán vagy két óra mikor egyszer rendbe rakom.
Szóval éljen a kis konyha, vagyis a nagy, de egy kuktával, aki pucol utánam.

CookingStar írta...

Köszönöm Dalit!

Már kezdtem magam tök ostobának érezni :) Ezzel csak az a gond most, hogy csak megerősítettél abban, hogy tök felesleges nekiállni pakolni:) na jó nem nyafogok, van két beadandóm a héten, ha megvannak kitakarítok rendesen és felteszek pár fotót.:)

Akkor legalabb van miért takarítani:)

Névtelen írta...

Szia!

Megcsináltam, finom lett, de hiába sütöttem 220 fokon 40 percig, pizza sütéssel (légkeverés + alsó fűtőszál), mégis maradt benne nyersebb rész. Te milyen sütéssel csináltad?

Ilona

CookingStar írta...

Huh!

Jó kérdés nem tegnap volt:) Amúgy sima légleverésessel, mindig azt használok... nekem csak a paradicsomok alatt maradt kicsit nyersecskés, valószínűleg inkább a paradicsom nedvessége miatt, de ha hagyod a formában kihülni, a tészta ahogy hül eldolgozza magát, azaz befejezi a nyers részeket... tapasztalatom szerint...

Meg lehet hogy tényleg lényeges a tortaforma átmérője - most lemértem az enyémet - 22 cm

Az is fontos hogy a sütő tényleg nagyon jól elő legyen melegítve... Most hírtelen nincs több ötletem. próbáld meg újra. ha így sem jó, akkor megsütőm énis mégegyszer hátha akkor okosabbak leszünk. Bár az is lehet hogy szimplán plusz 5 perc sütés megteszi. :))

Sok sikert

CookingStar írta...

Most olvastam újra a bejegyzésem és látom, hogy nem is a formában hagytam kihülni:) És hogy megettük már melegen:) Tényleg nem mostanában volt:) Azért próbáld meg újra szerintem sikerülni fog

starfokker írta...

Ilona, én csak simán sütöttem, a sütő középső részén, légkeveréssel (alsó és felső sütéssel egyaránt), de csak 180 körüli hőfokon és így is elég volt a 40 perec.

Peking írta...

Jé, ez ugyanaz mint a töki pompos !

Related Posts with Thumbnails

web track

search / keresés