Egy igazi titkos fegyver - pórékrémleves kakukkfűvel

Posted by on 2/17/2008




Igazi minimál leves ez itt kérem szépem, mégpedig a szó legeslegnemesebb értelmében. Minimál, mert az alaprecepthez szinte biztosan van otthon mindig minden (póré helyett rendes hagymából is ugyanolyan finom, legfeljebb a színe lesz más) és minimál, mert a maga nemes egyszerűségével tarol, térdre kényszerít, meghódít és a végtelenségig elkényeztet. Többször kínáltam már vendégeknek, és az eredmény mindig ugyanaz, a főfogáshoz volt hogy el sem jutottunk, mert mindenki a levessel akart jóllakni, és persze nyaggattak a receptért :) A recept maga amúgy korántsem újdonság. Vichisoisse néven az alapötlet régóta ismert, megtévesztő francia neve ellenére azonban nagy valószínűséggel amerikai találmány. Eredetileg a levest hidegen fogysztják, és a fűszere a petrezselyem. Ha valaki azonban kipróbálja kakukkfűvel igérem megtér, és soha többé nem fogja máshogy készíteni. A kakukkfű édeskés aromája remekül kiegészíti a póréhagyma ízét, a krumplitól meg istenien krémes lesz. Ja, és mégegy pozitívum, krumplipucolóstúl, mindenestűl 30 perc alatt garantáltan kész, így hirtelen helyzetekben is életmentő lehet.




Hozzávalók (4 személyre)


2 póréhagyma (esetleg 3 vöröshagyma) vékonyan felkarikázva

2 krumpli (öklömyni méretű, esetleg picit nagyobb)

2 gerezd fokhagyma összezúzva

5 dkg vaj

2 ek olivaolaj

1 tk kakukkfű (ízlés szerint több is lehet)

1,5 l alaplé (én marhahúsleves kockából szoktam)


bors

1 dl száraz fehérbor (kihagyható, eredetileg nélküle főztem, de manapság még a főtt krumpli főzőlevébe is teszek :))

1 dl tejszín (fogyókúra esetén elhagyható, esetleg joghurttal helyetessíthető, de a leves enélkül is krémes)


1. A felkarikázott póréhagymát a felolvasztott vaj és olaj keverékén elkezdjük dinsztelni, félidőben hozzáadjuk a fokhagymát, azért nem előbb mert kell pár perc amíg a hagyma összeszottyad, és nem jó, ha ezalatt a fokhagyma megég. Ha szárított kakukkfüvet használunk, akkor az is most jön bele, kavarunk rajta egy párat, majd felöntjük az alaplével és felforraljuk.

2. Amíg várjuk hogy a leves felforrjon, meghámozzuk a krumplit, és apró kockákra vágjuk. Minél appróbb annál hamarabb megpuhul. Ha a leves felforrt, beletesszük a krumplit, esetleg a bort, sózzuk borsozzuk (ha friss kakukkfűvet használunk, az is most jön).

3. Mégegyszer felforraljuk, majd takarék lángon fedő alatt főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul, ez 10-12 perc általában, a darabok nagyságától függően, de ezt egy villával könnyen ellenőrizhetjük.

4. Ha a krumpli megpuhult, lezárjuk a levest, és botmixerrel pürésítjük. (a botmixerem nyele fém, így nem kell várni, amíg a leves hül picit, ha valakinek csak rendes turmixgépe van várjon pár percet). A leveshez hozzátesszük a tejszínt, esetleg utánízéseítünk kis sóval vagy friss! kakukkfűvel, és mégegyszer felforraljuk.

5. Így magában is isteni, de kínálhatjuk kecskesajtkrémes piritóssal, mint én tettem a képen, csírákkal, sajtkockával, zsemplekockával, pirított sonkadarabkákkal. Jó étvégyat!




Related Posts with Thumbnails

web track

search / keresés