Kashmír Csirke

Posted by on 1/21/2008


Egy ideje nagyon bejönnek a curry-vel készült húsételek. Fura dolog ez nálam, pár éve még egyáltalán nem ízlettek. Mióta viszont gyakrabban készítem őket, csak azt csodálom, hogy nem sokkal elterjedtebbek kis hazánk kulináris kultúrájában. Hiszen ha közelről nézzük, tulajdonképpen egy pörköltről van szó. Na jó, kicsit pontosabban mondjuk egy tejfölös csirkepaprikásról. Ahol a paprikát valamilyen curry-s fűszerkeverék, a tejfölt meg joghurt váltja ki. Aztán kész, passz, ennyi.


Ez a Kashmír Csirke amúgy meg maximum annyira autentikus mint én. Az egyetlen ami miatt ezt a nevet kapta, az a Kashmir Masala fűszerkeverék, amit nemrég újítottam az Ázsia Boltban. Kicsit zöldesebb szinű curry-s keverék, isteni finom íllata és ize lesz tőle a csirkének. S mivel még nálam is tart az újévi fogadalomként tett hűtőtakarítás, gondoltam ideje megszabadulni a tavalyi maradék pácolt citromomtól, hogy újat készíthessek. Színben úgyis megy hozzá :) Hát így született kérem szépen az én Kashmír Csirkém, kicsit keleti, kicsit csipős, nagyon citromos, és eszelősen finom :) a recept tulajdonképpen csak útmutatás, nyugodtan el lehet térni tőle itt ott amott.


Hozzávalók (4 személyre)


70 dkg csirkemell filé nagyobb kockákra vágva

5 gerezd fokhagyma

Egy 5 centis gyömbérdarab

3 ek olaj

1 csokor újhagyma

2 doboz natur joghurt

3 tk Kashmir Masala fűszerkeverék


bors

1 citrom lereszelt héja valamint a kifacsart leve

ízlés szerint1 pácolt citrom héja vékony csíkokra vágva

díszítéshez friss korianderzöld

1. A felvágott csirkét kissé sózom borsozom, az újhagymát vékony karikára vágom, a gyömbért rereszelem és összekeverem az összezúzott fokhagymával, a citromot alaposan megmosom, héját lereszelem, levét kifacsarom, s ezzel az összes előkészület meg is lenne.

2. Az olajat felforrósítom, a hagymát kissé megpárolom benne majd hozzáadom a fokhagymával elkevert gyömbért, párat keverek rajta, majd jöhet a Masala fűszerkeverék. Párat ezzel is kavarok, majd felöntöm kevés vízzel, és hozzáöntöm a két pohár joghurtot. Ha elkezdett rotyogni, beleteszem a csirkét, kicsit sózom, beleteszem a citrom héját és levét, hozzáöntök még egy kevés vizet, hogy ellepje a húst, majd 25 percig kis lángon, fedő alatt párolom.

3. A 25 perc elteltével leveszem a fedőt és néha meg-megkevergetve vigyázva hogy ne kozmáljon oda, besűrítem a mártást. Az utolsó öt percben hozzáadom a pácolt citromhéjat.

4. Főtt rízzsel, korianderzölddel megszórva tálalom.

One Comment

Zsu írta...

Nagyon jól hangzik :)
És ha már úgyis kell pácolt citromot készítened, annak is feltehetnéd a receptjét ;)

Related Posts with Thumbnails

web track

search / keresés