Újra VKF XII. Füstölt lazacos muffin

Posted by on 1/26/2008


A mostani recept története tavaly novemberben kezdődött. Halottak napja körül lévő hosszú hétvégén Skóciában voltunk. Barátokat látogattunk meg, az idő sem volt rettenetes, szóval összességében egész jól éreztük magunkat. Azt ugyan be kell látnom, hogy a munkám ide-vagy oda, nehezen tudok hozzászokni az angolszász mentalitáshoz. Lehet hogy nem iszom eleget :)

Az utolsó ott töltött napunkon bementünk az egyik legnagyobb Glasgow-i könyvesboltba. Egy egész emelet volt szánva csak a szakácskönyveknek, órákra elvesztem a polcok között. Furcsa volt látni, hogy egy olyan nép, mint a Brit, amely korántsem a kulináris kincseiről híres (és megjegyzem a Marks and Spencer is leginkabb félkész otthon melegítendő étellel van tele) ennyire érdeklődne a konyhaművészet iránt. Bár korábbi tapasztalataim is azt mutatják, hogy az átlag Brit anyuka kedvenc TV műsora egy valamilyen főzőshow, soha ki nem hagyna egy epizódot sem, és a reklámszünetben még egy remek mirelit pizzát is be lehet dobni a mikróba. Hát ennyit az angolszász konyhakultúráról.

Persze azért sikerült pár kincset beszereznünk, többek között egy 500! receptet tartalmazó muffin és cupcake gyűjteményt is. A leirás szerint soha nem lesz szükségünk másik könyvre. Hát majd elválik:)

Ez az első muffin amit megcsináltam a könyvből, de követi hamarosan még pár. A magosmustáros adalék már a recept továbbgondolásának eredménye, ha valaki nem szereti hagyja ki nyugodtan. A könyv szerint ideális kiísérője gyakorlatilag mindennek, főleg egy kis reggeli lágy tojásnak... Hja kérem, a Brit már csak Brit marad. A muffin azért nagyon finom :)


Hozzávalók (12 darabhoz)


225 g finomliszt

1/2 cs sütőpor

1 csipet só (recept szerint.. én többet tettem bele, mert nekem a szigeten minden sótlan. Mondjuk két csipet ;))

225 ml tej

2 enyhén felvert tojás

100 g enyhén megolvasztott vaj

100 g nagyon apróra vágott füstölt lazac

1 tk frissen őrölt bors

1 tk reszelt citromhéj



1. Összekeverjük a lisztet, a sütőport és sót.
2. Egy nagy tálban verjük fel a tojást, a vajatés a habverővel. Adjuk hozzá a lazacot, a borsot és a citromhéjat. keverjük hozzá a lisztes keveréket és pár mozdulattal dolgozzuk össze.3. kanalazzuk a tésztát a papírkapszlival kibélelt muffinsütőbe (esetleg vajazzuk ki, akkor nem kell papír, vagy használjunk szilikonos formát.) 175 fokos sütőben 20-25 percig sül.
4. (Ha valaki szeretné, keverjen össze kis sajtrémet tejföllel és apróra vágott kaporral. Lehet kenni a tetejére közepére, ahova tetszik. Jó étvágyat )

One Comment

cukroskata írta...

Ezt feltétlenül kipróbálom :-)

Related Posts with Thumbnails

web track

search / keresés