Őszi zöldségkrémleves, avagy egy blog kezdete

Posted by on 11/17/2007



Régóta olvasgatok már gasztoblogokat a neten (ide kéne kötőjel?) és sokszor meg is főzöm azt ami megtetszik. Ilyenkor általában rögtön azonnal, ha valami bejön nem szeretek várni. Hát igen, a türelem nemes erény, csak nem mindekiben mérik egyformán.

Naszóval... A sok sok blog olvasása közben megfogant bennem az ötlet, hogy egy ilyet nekem is kéne csinálni. Márcsak azért is, mert barátaim gyakran nyaggatnak egy-egy receptért, no meg nekem is számtalan jó ötletem lett az idő és hanyagságom martaléka, hiszen annyi minden történhet egy kis szines jegyzettömb papirossal, amire az ember sebtében felfirkant néhány hozzávalót. Tehát blogolni kéne, született meg az elhatározás bennem olyan két héttel ezelőtt. De ahogy mondani szokás, minden kezdet nehéz, és amikor már úgy igazán rászánná magát az ember, akkor is mindig közbjön valami. Például egy kis kirándulás Skóciában :) de erről majd később...

A fenti leves is blogolvasás eredménye. Lila Füge egy szeptemberi bejegyzésében találtam egy receptet, ami felkeltette az érdeklődésem. Egy ideje ugyanis szemzgettem már a zöldségesnél a sütőtökökkel, és lévén hogy már Halloween is elmúlt úgy gondoltam ideje lenne kotyvasztani valamit. (azóta kaptam egy francia változatot is, amiben alma is van, meg fehérbor... igéretesnek tűnik, lehet, hogy a közeljövőben még megalkotom) persze hű maradtam magamhoz, és picit változtattam az eredeti recepten, de az eredmény így is nagyon finom lett. Sikerült annyit csinálnom belőle hogy a kétharmada bent csücsül a mélyhűtőben, de nem baj, hátha egy ködös januári napom kedvem szottyan egy kis októberi napsütésre... Még ha csak a konyhámban is.

A recepthez pontos mennyiségeket nem fogok adni.. Nem tudom mások hogy vannak vele, de nem mindig egyszerű egy 50 dekás sütőtököt találni. Ha meg teszem azt találok is egy másfél kilósat, farigcsálhatnám órákig hogy meglegyen az áhított mennyiség. Az adatok tehát csak irányadóak, tessék kisérletezni.

Hozzávalók

1/2 sütőtök (na jó kb 40dkg) :)))
1 édesburgonya
2 szál sárgarépa
3 fej lilahagyma
1/2 fej fokhanyma
olivaolaj

bors
1 l húsleves (leveskockából)
kaukkfű
(ízlés szerint tejszín)

  1. a zölségeket megtisztítjuk és kis kockákra, illetve karikára vágjuk, a hagymákat negyedeljük.
  2. Mindent beleteszünk egy tepsibe, meglocsoljuk olivaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd 180 fokon alufólia alatt 30-40 percig, majd fólia nélkül további 15-20 percig sütjük. Ha már a sárgarépa is megpuhult akkor késznek nyilvánítjuk.
  3. Ha kicsit kihült, beletesszük egy mélyebb falú lábosba, hozzátesszük a húslevest és a kakukkfüvet és botmixerrel pépesítjük. Még egyet forralunk rajta és kész is. Ha valaki hiányolná a tejszínt belőle, nyugodtan használjon, de nélküle kicsit karcsúbb az étel.

6 Comments

kicsivu írta...

A francia változatot is megoszthatnád ám! Vagy csak az alma és a bor a különbség?

CookingStar írta...

Szia!

Nem, sokkal egyszerűbb a recept mint ezé, nem kell sütni :) Az igazság az hogy csak most találtam meg a rceeptet, elkeveredett az íróasztalomon uralkodó mérhetetlen rendben:)

Megpróbalom minel előbb megcsinalni és feltenni :) A hétvégén TALÁN lesz időm felteszem:)

Névtelen írta...

Szia!

Megkérdezhetem, hogy milyen progival csinálod a képek feliratozását? Nagyon tetszenek a képeid!

CookingStar írta...

Névtelen!

Köszi szépen.:)

Adobe photoshop 6.0 asszem...

Zozó

starfokker írta...

szia cookingstar! gratulálok a bloghoz, nagyon tetszetős és igényes munkát végzel. le a kalappal a fotosopp-munkáid előtt.

CookingStar írta...

Köszi szépen.. a te oldalad is jó, de ezt már írtam ott neked:P

Related Posts with Thumbnails

web track

search / keresés